Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Tworzenie gier typu MMO

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim :)

Od jakiegoś czasu zagłębiam się w C++ z myślą o tworzeniu gier MMO. Przez 2/3 miesiące działałem troche w Unity3D. Stworzyłem parę różnych gier w ramach treningu. Jednak tworzone przeze mnie gry nie spełniają moich oczekiwań, ponieważ są to gry Singleplayer. Nie mam zielonego pojęcia jak się zabrać za stworzenie prostej gry MMO. Podkreślam "Prostej". Chciałbym wkońcu zacząć działać w kierunku przeze mnie od początku zamierzonym. Wiem, że to nie będzie hit na światową skalę, ale chciałbym powoli brnąć do przodu i poszerzać swoją wiedzę.

Moje pytanie brzmi czy jest osiągalne stworzyć coś takiego dla zwykłego amatora? I czy możecie polecić mi jakieś książeczki w związki z połączeniem w tego typu grach. Wiem, że ono musi być szybkie i "nie gubiące" niczego po drodze. Nie wiem jednak jak zbudować podstawę tego wszystkiego.

Ostatnio też się zastanawiałem czy po stworzeniu server side jest możliwość połączenia z serwerem mojej gry Singleplayer? A może jednak trzeba budować wszystko od podstaw?

Jak myślę po naszym ojczystym języku nie znajdę sensownych pozycji, ale nie martwcie się, angielski nie jest przeszkoda :p

Pozdrawiam

2qjdrvb.png

Opublikowano

Cóż, jeśli jesteś naprawdę poważny, to nie jest najlepsze miejsce na zadanie takiego pytania :)

Prawdopodobnie będziesz chciał przejrzeć oficjalne forum Unity oraz

xxx

Unity supportuje komunikację klient/serwer i co najmniej jedna gra MMO w Unity powstała.

google: client server communication (architecture) in gaming

"Moje pytanie brzmi czy jest osiągalne stworzyć coś takiego dla zwykłego amatora?"

Prawdopodobnie nie, ale nie staniesz się profesjonalistą, jeśli nie będziesz robił właśnie takich rzeczy!

Ta sygnatura jest pusta.

Opublikowano

"Moje pytanie brzmi czy jest osiągalne stworzyć coś takiego dla zwykłego amatora?"

Prawdopodobnie nie, ale nie staniesz się profesjonalistą, jeśli nie będziesz robił właśnie takich rzeczy!

Jest możliwe, zależy od Twojego wkładu w projekt i tego czy przez resztę czasu będziesz uczył się języka czy pisał jak należy.
Dla gościa, który umie C++ lub niech będzie C# na Unity, to żaden problem o ile ma czas, który poświecić trzeba i nikt tego nie ominie.
Co do samego MMO, tak jak wyżej musisz napisać cały silnik oraz klienta które będą utrzymywały ze sobą połączenie, polecam sprawdzić darmowe silniki np. w wypadku Tibii to theforgottenserver, tam jest wszystko w cpp na dodatek.
Unity posiada chyba własnie komunikacje client/server jak wyżej napisano, więc na pewno dużo łatwiej.
Polecam zmierzyć się z wyzwaniem, nie uda się, trudno będziesz zadowolony z tego co i tak udało się osiągnąć :)
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Trochę spóźniony post ale może go jeszcze autor przeczyta.

Najpierw musisz ogarnąć podstawy, sprzęt:
karta graficzna obsługująca min. DX 10/11 lub OpenGl 4.x

Następny krok to programowanie zwykłych gier 3d (UNITY to silnik, a ty chcesz pisać poważne programy...)->
  a) DirectX
  B) OpenGL 4.x
Ja polecam ci OpenGL, gdyż jest bardziej intuicyjny.

Kilka tutków, które ci powinny pomóc (dla OpenGL):
  a) PL

http://aklimx.sppieniezno.pl/nehepl/display.php
http://www.januszg.hg.pl/opengl/

B) ENG

http://www.swiftless.com/opengl4tuts.html
http://antongerdelan.net/opengl/index.html

Nie polecam polskich kursów, gdyż nie są tak dobre, jak kursy pisane po angielsku...

Najpierw ogarnij to w stopniu PERFECT i dopiero szukaj dalej, jeśli tego nie ogarniesz, to sorry ale to nie dla Ciebie...

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

C++ i Unity3D? Myślałem, że z rodziny C to tylko C# wchodzi w grę (w Unity oczywiście). Może C++ jest tylko w wersji Pro

W C++ da się tam napisać biblioteki, które potem wykorzystasz w C#. Tutaj z C++ chodzi o to, że strona klienta będzie w Unity(C#), a serwer napisany w C++. Jednak Unity(z tego co widzę) wspiera zarówno stronę klienta jak i serwera(klasa Network oraz NetworkCośtam), więc pewnie dałoby się napisać to w całości w Unity.

Opublikowano

MMO nie zrobisz ponieważ to Massive Multiplayer Online (game).

Naucz się biblioteki do obsługi sieci, chyba Winsock. W SFML na pewno jest obsługa socketów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...